>

Najczęstsze wykorzystanie układów chłodniczych

Najczęstsze wykorzystanie układów chłodniczych

Teraz trudno sobie wyobrazić jakąś dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Efekt chłodniczy wykorzystywany jest w wielu miejscach – od gospodarstw domowych, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom i komorom chłodniczym półki sklepowe są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Duże hale produkcyjne trudniące się wytwarzaniem żywności potrzebują wyjątkowo dużo przestrzeni o niskiej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Z pomocą przychodzi wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można powiedzieć, że tego rodzaju urządzenia działają na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze przeznaczone dla przemysłu?

Przetwórstwo mięsne – niezbędne układy chłodnicze

Produkcja mięsa jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne zgodne z rygorytycznymi normami, i jednocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, potrzebne są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a także zamrażania. Mięso jest artykułem bardzo czułym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego rodzaju produkcja złożona jest z wielu etapów, gdzie każdy z nich zazwyczaj potrzebuje odmiennych temperatur. Dlatego zakłady produkujące mięso muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego typu układy muszą być wytworzone z wysokiej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku bardzo istotna jest higiena. Na pewno każdy zakład produkcyjny musi zatroszczyć się o regularne przeglądy tego rodzaju urządzeń, aby mieć gwarancję, że będą one niezawodne i nie uszkodzą się w najmniej właściwym momencie. 

Przemysł browarniczy – czy profesjonalne układy chłodnicze są niezbędne?

Podczas wytwarzania piwa niebagatelne znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego tworzenia. Sposób warzenia piwa wymaga wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już w momencie szykowania brzeczki, ale również wczasie fermentacji, i końcowego schładzania. Także w tej sytuacji ogromne znaczenie ma dobrej jakości stal nierdzewna zapewniająca odpowiednie warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich srtykułów jest bez wątpienia korozja. Także takie części jak zawory czy filtry muszą być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi typu amoniak i CO2. Wyposażając swój zakład w urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich niskie koszty eksploatacji i konserwacji. Trzeba pamiętać o regularnych przeglądach, które są niezwykle ważne. 

Artykuły mleczarskie – dlaczego specjalistyczne układy chłodnicze są tak ważne?

Obecnie przemysł mleczarski na pewno nie może się obyć bez nowoczesnych rozwiązań w zakresie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, w przeciwnym razie mogą być niezdatne do spożycia. Cała produkcja bazuje na utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Należy pamiętać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować urządzeniami zapewniającymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale również lodów, które są szczególnie podatne na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja być przyczyną problemów z utrzymaniem dobrego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszelkie zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym muszą posiadać dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące odpowiednią jakość artykułów. Tego rodzaju rozwiązania powinny znajdować się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i w zakładach przemysłu rybnego. Należy pamiętać, że szczególnie środowisko morskie ma szkodliwy wpływ na tego rodzaju systemy chłodnicze, dlatego bezwzględnie muszą być one wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być również wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury przez wzgląd na nadzwyczjną wrażliwość mięsa rybnego na jej spadek.

Published by