>

Lokale gastronomiczne – w co pakują jedzenie na wynos?

Lokale gastronomiczne – w co pakują jedzenie na wynos?

Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania posiłków z naszych ulubionych knajp. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy było świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.

Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?

Z dowozem można aktualnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Ze względu na różnorodność, także metody ich przechowywania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku typowych fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania potraw wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej to przeszłość.

Dla większości ludzi oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ekologii.

Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na środowisko naturalne. Co innego papier, który dosyć szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać recyclingowi, jednak w przypadku papieru jest to znacznie bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.

Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.

Jest to również poniekąd przymus. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobligowany do zrezygnowania z styropianowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich zmian legislacyjnych jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania sprzedając szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.

Papierowe opakowania – restauratorzy wspomagają walkę o lepszy klimat

Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich produkty spełniały wskazane normy jakościowe wyznaczone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także potwierdzenie, że przy ich wytwarzaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez podmioty rynkowe zrównoważonej aktywności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to zespół naczyń powiązanych z sobą. W związku z tym, jest popyt na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dopasowywać swój profil działalności do obyczajów rynków, jak i do prawnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu prezentują się estetycznie.

Każdy z producentów opakowań musi też zwracać uwagę na to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Muszą również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.

Published by