Chłodnictwo – znaczenie i historia
Od czasu gdy człowiek zapanował nad chłodem i zaczął z niego korzystać do przechowywania jedzenia, jego życie znacznie się poprawił(o). Produkty o krótkim terminie [przydatności jak produkty mleczne czy mięso wymagają odpowiednich warunków termicznych. Inaczej będą niezdatne do spożycia. Aktualnie w każdym mieszkaniu są lodówki czy chłodziarki. W dużej ilości pomieszczeniach(ń) montuje też klimatyzację. A to tylko niektóre z funkcjonalności chłodnictwa. Poniżej postaramy się przedstawić przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.
Chłodnictwo – rys historyczny
Wpływ warunków termicznych na długość przydatności pożywienia znany jest od od tysięcy lat. Ludzie pierwotni używali jaskinie do przechowywania swoich trofeów. W miejscach gdzie klimat był zimniejszy spiżarnią bywały doły wydrążone w lodzie lub śniegu. Lód z resztą do dziś jest używany do wszelakich rozwiązań.
Gdzieniegdzie o lód nie było łatwo. To skłoniło, na początku XIX wieku, wynalazców do prac nad upowszechnieniem dostępu do zimna. Dzięki temu ludzkość mogą ich używać wtedy kiedy potrzebują. Pierwsze urządzenia chłodnicze działały na zasadzie absorpcji. Poprzez wprowadzeniu(e) danego(j) czynnika do maszyny dostawało się substancję o niewysokiej temperaturze.
Z czasem zaczęto projektować nowe technologie chłodzące. Dyscyplina ta rozrosła się w szybkim tempie. Po latach wyszło na jaw, że część substancji wykorzystywanych w maszynach chłodzących jest szkodliwa dla życia ludzkiego i środowiska. Na szczęście dzisiejsze technologie dają szansę budować urządzenia neutralne dla klimatu.
Jakie branże korzystają ze zdobyczy chłodnictwa?
Nauka związana z chłodnictwem to bardzo szerokie pojęcie. Błędem byłoby zawężanie jej tylko do przechowywania żywności i utrzymywaniu jej w niskich warunkach termicznych. Jasne, że to podstawowe skojarzenie – przecież każdy posiada w domu lodówkę.
Ale jest to tylko kropla w morzu prawdziwych zastosowań chłodnictwa. Gdy myślimy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów w grę wchodzą skomplikowane systemy urządzeń chłodniczych. Utrzymanie minusowej temperatury w chłodni stanowi duży wysiłek energetyczny, którym sterują dopasowane aplikacje. Coraz więcej jest w tym komputeryzacji.
Również ustawienie temperatur(ą)y wewnątrz danych pomieszczeń to domena chłodnictwa.
Ponownie – w przypadku pojedynczych budynków nie wydaje się to trudne. Schody zaczynają się, gdy klimatyzacja ma obejmować duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) mieszkanie żyje swoim życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. Zatem klimatyzacja musi być doprowadzona w każdy zakamarek, podobnie jak systemy zarządzania. Wszystko konfiguruje się odgórnie, dając przy tym opcję indywidualnego dopasowywania temperatury pracownikom wnętrz.
Ponadto chłodnictwo jest użyteczne w branżach zajmujących się wysokimi technologiami. Często na danym etapie procesu produkcji konieczne jest schłodzenie danych elementów. Klimatyzacja jest ważnym ogniwem działania serwerowni – obciążone danymi dyski szybko się grzeją – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego symptomy nagrzania.
Zapobieganie zamiast leczenia – przeglądy instalacji chłodniczych
Wszystkie wykorzystywane przez nas urządzenia wymagają pielęgnacji. To jak z nich korzystamy wpływa na długość działania sprzętu. W związku z tym może być opłacalnym dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu fachowców, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.
Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam pokazywać potencjalne awarie. Daje to możliwość odpowiedniego reagowania. Wydłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich zastosowania.